RASKAAN SARJAN KATTO-OSAAMISTA 30 VUODEN KOKEMUKSELLA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA

Vesikatto kestää, jos sen rakentaa ja huoltaa oikein

Vesikatto on katon uloin kerros, joka näkyy ulospäin sekä suojaa rakennusta vesi- ja lumisateelta sekä muilta sään vaihteluilta. Etenkin Suomen sääolosuhteissa on tärkeää, että katto on rakennettu oikein ja huolellisesti. 

Vesikatto on katon näkyvä kerros eli osa rakennuksen julkisivua. Vesikatto siis erottaa ulkoilman ja katon ylimmän kerroksen toisistaan. Se voidaan karkeasti jakaa yläpohjarakenteeseen ja vesikatteeseen. Yläpohjarakenne eristää lämpöä ja vastaanottaa kuormitusta, kun vesikate puolestaan suojaa kattoa sadevedeltä. 

Vesikaton rakenneosat: 

  • kantava rakenne 
  • ilmansulku/höyrysulku 
  • lämmöneriste 
  • tuuletustila 
  • vedeneriste ja alusrakenne 
  • vedenpoisto 
  • läpiviennit 
  • muut rakenteet 

Katon rakentamisessa on tärkeintä, että vesikatteesta tulee vedenpitävä. Tällä tavoin voidaan välttyä suurelta harmilta, mikä syntyy, jos lämmöneristeet pääsevät kastumaan. Samalla täytyy kuitenkin huomioida myös toimiva tuuletus, jotta ilma pääsee kiertämään katon rakenteissa. 

Vesikaton huolto ja uusiminen 

Vesikaton kuntoa kannattaa seurata, jotta voidaan välttyä isommilta harmeilta. Jos kate on rikkoutunut esimerkiksi auringon haurastuttamana, ikääntymisen seurauksena tai lumenpudotuksen yhteydessä, ongelmat voivat olla mittavia, jos niitä ei huomata ajoissa. Vesikaton vuosittainen huolto ja tarvittavat korjaukset pitävät katon kestävänä vuosikymmeniä – ja varmistavat samalla, että koko rakennus säilyy hyvässä kunnossa pitkään. 

Oikein rakennetun vesikaton käyttöikä on huollettuna noin 30-40 vuotta. Vesikaton uusimisen tarvetta kannattaa aina tiedustella asiantuntijalta. Lue lisää artikkelistamme: Mistä tietää, että katto pitää uusia?

Yleisimmät virheet 

Vesikaton uusiminen tai rakentaminen on Suomen olosuhteissa vaativaa, ja siinä saattaa tapahtua monenlaisia virheitä. Ensinnäkin ongelmia voi tulla, jos vesikate vuotaa tai lunta ja vettä pääsee muuta kautta imeytymään talon rakenteisiin. Myös ilmakanavissa tai vesikaton tuuletuksessa voidaan tehdä virheitä, jotka saattavat aiheuttaa pahoja ongelmia jälkikäteen. 

Virheiden välttämiseksi katon rakentaminen tai korjaaminen on hyvä hankkia osaavalta ammattilaiselta. Hyvin tehty työ säästää aikaa ja rahaa. Jos kattoeristeet kaipaavat vaihtamista, myös se onnistuu S-Katon ammattilaisilta. Vesikaton laadukas eristys voi parantaa talon energiatehokkuutta, mikä taas näkyy suoraan lämmityskuluissa. Kestävä huopakatto onkin hyvä sijoitus talon tulevaisuutta ajatellen. 

Tilaa kestävä vesikatto ammattilaiselta 

Kattotyöt kannattaa tilata ammattilaiselta, sillä kokeneilla työntekijöillä on tarvittava tieto ja taito vesikatoista. Katon rakentaminen täytyy toteuttaa huolellisesti, jotta katto kestäisi Suomen vaihtelevat olosuhteet. Meiltä onnistuu haastavampikin kattotyö. 

S-Katon mottona toimii: “Teemme kattoja aina tosissamme”. Me emme jätä asioita puolitiehen, vaan teemme jokaisen katon samalla tavalla kuin tekisimme sen itsellemme. Olemme bitumikattojen ammattitaitoinen toteuttaja, ja teemme töitä vuoden ympäri. Ole siis yhteydessä, kun haluat parhaan mahdollisen huopakaton! 

Copyright © 2023 S-Katto Oy