RASKAAN SARJAN KATTO-OSAAMISTA 30 VUODEN KOKEMUKSELLA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA

Mikä on vesikatto ja miten se rakennetaan oikein?

Vesikatto on katon uloin kerros, joka näkyy ulospäin sekä suojaa rakennusta vesi- ja lumisateelta sekä muilta sään vaihteluilta. Etenkin Suomen sääolosuhteissa on tärkeää, että vesikatto on rakennettu oikein ja huolellisesti.  

Vesikatto on katon näkyvä kerros eli osa rakennuksen julkisivua. Vesikatto siis erottaa ulkoilman ja katon ylimmän kerroksen toisistaan. Se voidaan karkeasti jakaa yläpohjarakenteeseen ja vesikatteeseen. Yläpohjarakenne eristää lämpöä ja vastaanottaa kuormitusta, kun vesikate puolestaan suojaa kattoa sadevedeltä.  

Ota yhteyttä S-Kattoon, niin autamme sinua onnistuneen katon rakennuksessa! Tunnemme alan niksit ja meillä on tietämystä sekä osaamista vaikeammistakin kattotöistä.

Miten vesikatto rakennetaan oikein?

Vesikatto täytyy rakentaa siten, että vesikatteesta tulee vedenpitävä. Tällä tavoin voidaan välttyä suurelta harmilta, mikä syntyy, jos lämmöneristeet pääsevät kastumaan. Samalla täytyy kuitenkin huomioida myös toimiva tuuletus, jotta ilma pääsee kiertämään katon rakenteissa. 

Vesikaton rakenneosat

  • kantava rakenne 
  • ilmansulku/höyrysulku 
  • lämmöneriste 
  • tuuletustila 
  • vedeneriste ja alusrakenne 
  • vedenpoisto 
  • läpiviennit 
  • muut rakenteet 

Vesikaton oikeaoppinen rakentaminen on prosessi, joka vaatii tarkkaa huolellisuutta ja ammattitaidon hallintaa. Kaiken a ja o on huolellinen suunnitteluvaihe, jossa katon kaltevuus, käytettävät materiaalit ja rakennuksen ominaisuudet yhdistyvät ilmasto-olosuhteiden asettamiin haasteisiin. Tämän perusteellisen suunnittelun jälkeen on varmistettava, että kaikki tarvittavat rakennusluvat ja ohjeistukset ovat kunnossa. 

Vesikaton perustana toimii kantava rakenne, joka luo pohjan kaikelle muulle. Olipa kyseessä puurakenteinen, betoni- tai teräsrakenne, sen täytyy olla tarpeeksi vahva kestämään kattoon kohdistuvat kuormat, myös lumikuorman ja tuulen aiheuttaman paineen. Seuraavana askelena rakennusprosessissa tulee ilman- ja höyrysulun asennus, jotka varmistavat kosteuden hallinnan ja estävät lämmöneristeisiin tiivistyvän kosteuden muodostumisen. 

Lämmöneristeet ovat avainasemassa, kun halutaan pitää sisätilat lämpimänä ja vähentää lämpöhävikkiä. Nämä eristeet täytyy asentaa huolellisesti, varmistaen, ettei aukkoja tai kylmäsiltoja pääse muodostumaan. Eristekerros tyypillisesti asetetaan ilman- ja höyrysulun päälle ja sen alle rakennetaan tarvittava tuuletusrako. Tuuletusrako on tärkeä, sillä se mahdollistaa katon alla kiertävän ilman tuulettaen katon rakenteita ja estäen kosteuden kertymistä. 

Myös kaikki katon läpiviennit, kuten savupiippujen ja ilmastointikanavien yhteydet, on tiivistettävä huolella. Oikein toteutettu tiivistys estää veden pääsyn kattorakenteisiin ja pitää yllä katon eheyttä.

Vesikaton huolto ja uusiminen 

Vesikaton kuntoa kannattaa seurata, jotta voidaan välttyä isommilta harmeilta. Jos kate on rikkoutunut esimerkiksi auringon haurastuttamana, ikääntymisen seurauksena tai lumenpudotuksen yhteydessä, ongelmat voivat olla mittavia, jos niitä ei huomata ajoissa. Vesikaton vuosittainen huolto ja tarvittavat korjaukset pitävät katon kestävänä vuosikymmeniä – ja varmistavat samalla, että koko rakennus säilyy hyvässä kunnossa pitkään. 

Oikein rakennetun vesikaton käyttöikä on huollettuna noin 30-40 vuotta. Vesikaton uusimisen tarvetta kannattaa aina tiedustella asiantuntijalta. Lue lisää artikkelistamme: Mistä tietää, että katto pitää uusia?

Yleisimmät virheet 

Vesikaton uusiminen tai rakentaminen on Suomen olosuhteissa vaativaa, ja siinä saattaa tapahtua monenlaisia virheitä. Ensinnäkin ongelmia voi tulla, jos vesikate vuotaa tai lunta ja vettä pääsee muuta kautta imeytymään talon rakenteisiin. Myös ilmakanavissa tai vesikaton tuuletuksessa voidaan tehdä virheitä, jotka saattavat aiheuttaa pahoja ongelmia jälkikäteen. 

Virheiden välttämiseksi katon rakentaminen tai korjaaminen on hyvä hankkia osaavalta ammattilaiselta. Hyvin tehty työ säästää aikaa ja rahaa. Jos kattoeristeet kaipaavat vaihtamista, myös se onnistuu S-Katon ammattilaisilta. Vesikaton laadukas eristys voi parantaa talon energiatehokkuutta, mikä taas näkyy suoraan lämmityskuluissa. Kestävä huopakatto onkin hyvä sijoitus talon tulevaisuutta ajatellen. 

Tilaa kestävä vesikatto ammattilaiselta 

Vesikatto kannattaa tilata ammattilaiselta, sillä kokeneilla työntekijöillä on tarvittava tieto ja taito kattotöistä. Katon rakentaminen täytyy toteuttaa huolellisesti, jotta katto kestäisi Suomen vaihtelevat olosuhteet. Meiltä onnistuu haastavampikin kattotyö.  

S-Katon mottona toimii: “Teemme kattoja aina tosissamme”. Me emme jätä asioita puolitiehen, vaan teemme jokaisen katon samalla tavalla kuin tekisimme sen itsellemme. Olemme bitumikattojen ammattitaitoinen toteuttaja, ja teemme töitä vuoden ympäri. Ole siis yhteydessä, kun haluat parhaan mahdollisen huopakaton! 

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka kauan keskimäärin vesikatto kestää ilman merkittäviä korjauksia? 

Oikein rakennettu ja säännöllisesti huollettu vesikatto voi kestää noin 30 – 40 vuotta. Kestävyys vaihtelee kuitenkin riippuen materiaaleista, rakennustavasta ja sääolosuhteista. 

Miten vesikaton säännöllinen huolto tulisi tehdä?

Vesikaton säännöllinen huolto sisältää muun muassa katon ja rännien puhdistamisen lehdistä ja muista roskista, tiivisteiden tarkastamisen, ruostevaurioiden korjaamisen sekä lumikuorman hallinnan talvella. Huoltojen yhteydessä on tärkeää tarkistaa myös mahdolliset läpiviennit ja niiden tiiveys. 

Mitä pitäisi tehdä, jos huomaa vuodon tai muun vaurion vesikatolla?

Jos huomaat vesikatossasi vuodon tai vaurioita, ota yhteyttä ammattilaiseen mahdollisimman pian. Pienetkin vauriot kannattaa korjata nopeasti, jotta vältetään suurempiin ja kalliimpiin remontteihin johtavat vahingot. 

Millaiset tekijät voivat lyhentää vesikaton ikää?

Vesikaton ikää voivat lyhentää monet tekijät, kuten huono asennus, puutteellinen huolto, äärimmäiset sääolosuhteet kuten myrskyt ja rankkasateet sekä fyysinen rasitus esimerkiksi lumenpudotuksen yhteydessä. 

Mitä tulee ottaa huomioon uutta vesikattoa suunniteltaessa?

Uuden vesikaton suunnittelussa on otettava huomioon rakennuksen sijainti, paikalliset ilmasto-olosuhteet, katon rakenne ja kaltevuus sekä valittavat materiaalit. Lisäksi tulee huomioida energiatehokkuus ja mahdollisuus asentaa kattoon ekologisia ratkaisuja, kuten viherkatto tai aurinkopaneelit.

Copyright © 2024 S-Katto Oy