Viherkatto on monipuolinen ja ekologinen valinta

Viherkatto on piristävä, ekologinen ja yksilöllinen kattoratkaisu keskellä kaupunkimaisemaa, joka sopii hyvin pohjoisen voimakkaisiin säävaihteluihin. Pakkasella katto toimii hyvänä lämmöneristeenä ja kesäauringon paahteessa se säilyttää viileytensä.

Viherkatto on nimensä mukaisesti kattoratkaisu, jossa kasvaa elävää kasvustoa. Tällaisen katon voi tehdä minne tahansa, kunhan rakenteet ovat tarpeeksi kantavia ja vesieristys on rakennettu oikein. Kannattaa varmistaa asia aina asiantuntijalta. Nämä ekologiset katot kasvattavat suosiotaan jatkuvasti ja esimerkiksi Helsinkiin on kaavoitettu alueita, joissa tietty osuus talojen katoista tulee toteuttaa viherkattoina. Lue lisää ominaisuuksista.

Pyydä tarjous

 

Viherkaton asennus hoituu ammattilaisilta.


Kuinka viherkatto suunnitellaan?

Viherkatto kannattaa asentaa keväällä tai syksyllä, ja se asennetaan perinteisen bitumikaton päälle. Bitumikaton voi asentaa mihin tahansa rakennukseen, joten käytännössä myös viherkaton asentaminen on mahdollista kaikkialle. Katon kaltevuus ja kasvien paino määrittävät sen, kuinka tukevat kantavat rakenteet katto tarvitsee.

Ainoa ero perinteiseen bitumikattoon on pintakate – viherkatot vaativat vedeneristeeksi juurisuojatun bitumikermin. Juurisuojattuun pintakatteeseen on lisätty kemikaaleja, jotka estävät juuren tunkeutumisen kermiin. Näin varmistetaan, että kattorakenne ja vedeneristys toimivat kuten pitääkin.

Kuinka asennus etenee?

Bitumikermin päälle asennetaan salaojakerros sekä lopuksi kasvualusta ja kasvisto. Salaojakerroksena toimii vedenpitävä ja vettä keräävä vesikuppirakenne. Kupit täyttyvät sateen myötä ja liika vesi ohjautuu kattokaivoon tai räystäiden kautta vesikouruihin. On tärkeää, että kasvustolla on riittävästi vettä, mutta vesi ei saa jäädä liiaksi seisomaan, jotta se ei jäädy talvella ja vahingoita kasvustoa.

Kuppirakenteen päälle asennetaan suodatinkangas, jonka päälle tuodaan multaa ja kasvillisuutta. Yleensä suodatinkankaan päälle asennetaan valmis maksaruohomatto, joka sisältää myös multakerroksen. Vaihtoehtoisesti suodatinkankaan päälle voidaan tuoda multaa, johon kylvetään kasvinsiemeniä.

Viherkatto pitää yleensä sisällään erilaisia kasvustoja, kuten matalia maanpeittokasveja ja maksaruohoja. Maksaruoho ei vaadi yhtä paljon kastelua, kuin esimerkiksi niittykasvit, jotka tarvitsevat myös paksumman pohjakerroksen. Kasvuston valinnassa kannattaa aina pitäytyä lähialueen lajeissa, jotta haitalliset vieraslajit eivät häiritse alueen ekosysteemiä. 

Tiedustele lisää lomakkeella

Miten viherkattoa huolletaan ja ylläpidetään?

Asennuksen jälkeen viherkattoa tulee kastella riittävästi, jotta kasvuston juurtuminen onnistuu optimaalisesti. Asennusajankohta, sääolosuhteet ja kasvien laatu määrittävät kastelun tarpeen. Vaikka juurtunut kasvusto ei kaipaa erityistä huoltoa, on viherkatot kuitenkin hyvä huoltaa vuosittain. Kannattaa myös tarkistaa, ettei kate vuoda.

Tuulet kuljettavat mukanaan muun muassa humusainesta ja kasvien siemeniä katolle, jotka pitää poistaa. Myöskään seisomaan jäänyt vesi ei ole hyväksi kasvien juurille: veden esteetön poistuminen katolta tulee varmistaa ja kattokaivot sekä rännit kannattaa puhdistaa huolellisesti. Lannoitusta ei suositella, jotta aineet eivät valu sadevesien mukana vesistöihin.

 

Asennettu viherkatto valmiissa kohteessa


Mitä etuja kattoratkaisu tuo tullessaan?

Oikeaoppinen viherkatto suojaa bitumikattoa ja katon rakenteita. Katto säilyy hyväkuntoisena pidempään. Kasvusto sitoo runsaasti vettä ja auttaa hulevesien hallinnassa – vedet eivät rasita viemäristöä rankallakaan sateella. Tämä onkin usein taloudellisempi ratkaisu, kuin viemärisaneeraukset.

Nämä ekologiset katot sitovat myös pölyä ja muuttavat hiilidioksidia hapeksi ja parantavat näin kaupungin ilmanlaatua. Kasvusto tarjoaa myös oivan elinympäristön monelle eliölajille, myös uhanalaisille.

Kasvusto

Viherkaton kasvusto on jatkuvasti uusiutuva luonnonvara, joka sopeutuu ympäristöönsä mukaillen luonnon kiertokulkua ja värimaailmaa vuodenaikojen mukaisesti. Valitse ekologinen ja yksilöllinen kattoratkaisu, joka tuo piristystä keskelle kaupungin harmautta. Maksaruoho on helppohoitoinen valinta, ja se sopii kaikkialle. Myös niittykasvit sopivat hyvin katolle, mutta ne vaativat paksumman kasvualustan.

Lämpö- ja äänieristys

Viherkatto toimii myös hyvänä lämmön- ja ääneneristeenä. Kylmällä säällä katto on hyvä lämmöneriste ja kesän kuumuudessa se säilyy viileänä – kovassa auringon paahteessa kattojen lämpötila voi normaalisti lähennellä sataa astetta, mutta tämä katto pysyy viileänä näissäkin olosuhteissa. llmastoimattomissa tiloissa katon lämmöllä on suuri vaikutus sisätilan viihtyisyyteen.

Viherkatot eristävät hyvin myös ääntä ja ovat erinomainen valinta esimerkiksi lentomelualueille. Katot myös säästävät energiaa.

Tiedustelut ja tarjouskyselyt

Jos sinua kiinnostaa ekologinen ja lämpöä eristävä viherkatto, voit keskustella sellaisen asentamisesta soittamalla numeroon 0400 650 672 tai täyttämällä yhteydenottolomakkeen »

Kysy lisää viherkatoista