RASKAAN SARJAN KATTO-OSAAMISTA 30 VUODEN KOKEMUKSELLA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA

Viherkatto on ympäristöystävällinen kattoratkaisu 

Viherkatto on piristävä, ekologinen ja yksilöllinen kattoratkaisu, joka sopii hyvin pohjoisen voimakkaisiin säävaihteluihin. Pakkasella viherkatto toimii hyvänä lämmöneristeenä ja kesäauringon paahteessa se säilyttää viileytensä.  

S-Katolla on yli 30 vuoden kokemus erilaisista viherkatoista ja kattoratkaisuista. Rakennamme viherkattojen lisäksi esimerkiksi huopakattoremontit omakotitaloihin ja taloyhtiöihin. Palvelemme pääkaupunkiseudulla ja koko Etelä-Suomen alueella. Ota yhteyttä ja kysy lisää, niin toteutetaan yhdessä ekologinen viherkatto! 

Mikä on viherkatto? 

Viherkatto on nimensä mukaisesti kattoratkaisu, jossa kasvaa elävää kasvustoa. Tällaisen katon voi tehdä minne tahansa, kunhan rakenteet ovat tarpeeksi kantavia ja vesieristys on rakennettu oikein. Viherkaton rakentamisessa kannattaa turvautua ammattilaisen apuun. 

Yleensä viherkatossa käytetään maksaruohoa, joka asennetaan rullina kattorakenteen päälle, tällöin kyseessä on maksaruohokatto. Joissain tapauksissa katon päälle voidaan laittaa myös multaa, jolloin viherkatolle voidaan istuttaa tai kylvää asiakkaan haluamia kasveja. 

Viherkatto on ekologinen ratkaisu kaupunkiin.
Viherkatto on ekologinen valinta ja kaunis ilmestys kaupungin keskellä.

Viherkaton hyödyt 

  • Ekologinen 
  • Kestävä kattoratkaisu 
  • Tehostaa sadevesien hallintaa 
  • Tarjoaa suojaa pölyttäjille 
  • Kaunis ja miellyttävä ulkonäkö 

Ekologiset viherkatot kasvattavat suosiotaan jatkuvasti. Esimerkiksi Helsinkiin on kaavoitettu alueita, joissa tietty osuus talojen katoista tulee toteuttaa viherkattoina. Lue lisää viherkaton ominaisuuksista »

Kuinka viherkatto suunnitellaan? 

Viherkatto kannattaa asentaa keväällä tai syksyllä ja se asennetaan perinteisen bitumikaton päälle. Bitumikaton voi asentaa mihin tahansa rakennukseen, joten käytännössä myös viherkaton asentaminen on mahdollista kaikkialle. Maksaruohokaton kaltevuus ja kasvien paino määrittävät sen, kuinka tukevat kantavat rakenteet katto tarvitsee. 

Ainoa ero perinteiseen bitumikattoon on pintakate – viherkatto vaatii vedeneristeeksi juurisuojatun bitumikermin. Juurisuojattuun pintakatteeseen on lisätty kemikaaleja, jotka estävät juuren tunkeutumisen kermiin. Näin varmistetaan, että kattorakenne ja vedeneristys toimivat kuten pitääkin. 

Miten viherkatto rakennetaan? 

Viherkatto rakennetaan bitumikermin avulla. Kermin päälle asennetaan salaojakerros ja sen päälle asetellaan kasvualusta sekä kasvisto. Salaojakerroksena toimii vedenpitävä ja vettä keräävä vesikuppirakenne. Kupit täyttyvät sateen myötä ja liika vesi ohjautuu kattokaivoon tai räystäiden kautta vesikouruihin. On tärkeää, että kasvustolla on riittävästi vettä. Vesi ei saa kuitenkaan jäädä liiaksi seisomaan, jotta se ei jäädy talvella ja vahingoita viherkaton kasvustoa. 

Kuppirakenteen päälle asennetaan suodatinkangas, jonka päälle tuodaan multaa ja kasvillisuutta. Yleensä katon suodatinkankaan päälle asennetaan valmis maksaruohomatto, joka sisältää myös multakerroksen. Vaihtoehtoisesti suodatinkankaan päälle voidaan tuoda multaa, johon kylvetään kasvinsiemeniä. 

Viherkatto pitää yleensä sisällään erilaisia kasvustoja, kuten matalia maanpeittokasveja ja maksaruohoja. Maksaruoho ei vaadi yhtä paljon kastelua kuin esimerkiksi niittykasvit, jotka tarvitsevat myös paksumman pohjakerroksen. Kasvuston valinnassa kannattaa aina pitäytyä lähialueen lajeissa, jotta haitalliset vieraslajit eivät häiritse alueen ekosysteemiä.  

Miten viherkattoa huolletaan ja ylläpidetään? 

Asennuksen jälkeen viherkattoa tulee kastella riittävästi, jotta kasvuston juurtuminen onnistuu optimaalisesti. Asennusajankohta, sääolosuhteet ja kasvien laatu määrittävät kastelun tarpeen. Vaikka juurtunut kasvusto ei kaipaa erityistä huoltoa, on viherkatot kuitenkin hyvä huoltaa vuosittain. Kannattaa myös tarkistaa, ettei kate vuoda. 

Tuulet kuljettavat mukanaan viherkatolle muun muassa humusainesta ja kasvien siemeniä, jotka pitää poistaa. Myöskään seisomaan jäänyt vesi ei ole hyväksi kasvien juurille. Veden esteetön poistuminen viherkatolta tulee varmistaa ja kattokaivot sekä rännit kannattaa puhdistaa huolellisesti. Viherkaton lannoitusta ei suositella, jotta aineet eivät valu sadevesien mukana vesistöihin. 

Mitä etuja kattoratkaisu tuo tullessaan? 

Oikeaoppisesti rakennettu viherkatto suojaa bitumikattoa ja katon rakenteita. Katto säilyy hyväkuntoisena pidempään. Kasvusto sitoo runsaasti vettä ja auttaa hulevesien hallinnassa – vedet eivät rasita viemäristöä rankallakaan sateella. Tämä onkin usein taloudellisempi ratkaisu, kuin viemärisaneeraukset. 

Ekologiset viherkatot sitovat myös pölyä ja muuttavat hiilidioksidia hapeksi ja parantavat näin kaupungin ilmanlaatua. Kasvusto tarjoaa myös oivan elinympäristön monelle eliölajille, myös uhanalaisille. 

Mitä kasveja vihrekatolle voi istuttaa? 

Viherkaton kasvusto on jatkuvasti uusiutuva luonnonvara, joka sopeutuu ympäristöönsä mukaillen luonnon kiertokulkua ja värimaailmaa vuodenaikojen mukaisesti. Viherkatto onkin ekologinen ja yksilöllinen kattoratkaisu, joka tuo piristystä keskelle kaupungin harmautta. 

Viherkaton rakentamisen yhteydessä katolle asennetaan yleensä maksaruohomatto. Maksaruohokatto on helppohoitoinen valinta, ja se sopii kaikkialle. Myös niittykasvit sopivat hyvin katolle, mutta ne vaativat paksumman kasvualustan. Tällöin katolle ei välttämättä asenneta maksaruohoa, vaan katon rakenne suunnitellaan siten, että sen päälle voi laittaa multakerroksen.  

Multakerroksen ansiosta asiakas voi istuttaa viherkatolle haluamiaan kasveja. Kukat ja muut pienet kasvit ovat erinomainen valinta. Puita tai muita isot juuret omaavia kasveja katolle ei kannata istuttaa, sillä niiden juuristo voi kasvaa läpi bitumikermistä. 

Viherkatto lämpö- ja äänieristyksenä

Viherkatto toimii myös hyvänä lämmön- ja ääneneristeenä. Kylmällä säällä katto on hyvä lämmöneriste ja kesän kuumuudessa se säilyy viileänä – kovassa auringon paahteessa kattojen lämpötila voi normaalisti lähennellä sataa astetta, mutta maksaruohokatto pysyy viileänä näissäkin olosuhteissa. llmastoimattomissa tiloissa katon lämmöllä on suuri vaikutus sisätilan viihtyisyyteen. 

Viherkatto eristää hyvin myös ääntä ja ovat erinomainen valinta esimerkiksi lentomelualueille. Katot myös säästävät energiaa. 

Kaunis ja laadukas viherkatto pääkaupunkiseudulla 

S-Katto on Etelä-Suomen alueella toimiva ammattitaitoinen kattoratkaisuiden osaaja. Me asennamme laadukkaat viherkatot, jotka ovat paisti ympäristöystävällisyytensä lisäksi myös ilo silmälle. Kaunis viherkatto on erinomainen valinta esimerkiksi autokatokseen. 

Palvelemme yli 30 vuoden kokemuksella. Jos sinua kiinnostaa ekologinen ja lämpöä eristävä viherkatto tai esimerkiksi laadukkaat kattokorjaukset, voit jutella sellaisen asentamisesta soittamalla numeroon 0400 650 672 tai täyttämällä yhteydenottolomakkeen » 

Copyright © 2023 S-Katto Oy