Loivan katon kallistuksilla vesi saadaan virtaamaan oikein. Täysin tasaisella katolla vesi seisoo ja voi aiheuttaa pahoja ongelmia. Uudiskohteisiin kallistukset rakennetaan nykyään automaattisesti, mutta vanhemmissa rakennuksissa kaadot korjataan muun kattoremontin yhteydessä jälkikäteen.
Seisova vesi tuo ongelmia
Jos vesi ei virtaa katolla oikein ja jäätyy, alla oleva vedeneristysratkaisu voi kärsiä. Vaurioitunut vedeneristys päästää veden läpi sisärakenteisiin ja voi aiheuttaa mittavia tuhoja. Katolla käydään yleensä liian harvoin eikä ongelmaan tartuta ajoissa. Katolla seisovan veden pitäisi aina toimia hälytysmerkkinä.
Ongelmia ilmenee etenkin vanhemmassa rakennuskannassa. Ennen tehtiin täysin tasaisia kattoja ja uskottiin jopa, että seisova vesikerros suojaa kattoa. Näin ei enää nykypäivänä ajatella. Nykyään loivat katot suunnitellaan aina siten, että vesi pääsee virtaamaan kaivoihin.
Näin kaato tehdään
Loivat katot ovat 90-prosenttisesti bitumikermiä ja loput ovat muovikatteita. Yleensä tällaisia kattoja tehdään suurempiin rakennuksiin, kuten kerrostaloihin ja teollisuusrakennuksiin. Katolla täytyy olla tietty määrä kaivoja, jotta vedenohjaus toimii kunnolla. Kaadolla varmistetaan, että vesi valuu kaivoihin.
Kallistus tehdään uudiskatoilla betoni-, tt- tai ontelolaatan päälle joko kevytsoralla muotoillen tai betonista valaen. Sen päälle tulevat lämmöneristykset ja vedeneristys. Poimulevyn päälle asennetaan ensin säänkestävä vaneri, jonka jälkeen asennetaan höyrynsulku. Korjauskatoilla kevytsorakallistukset voidaan asentaa vanhojen rakenteiden päälle. Kallistuksen päälle asennetaan 30 mm:n vahvuinen kovavilla sekä vedeneristys.
Milloin katon kallistus voidaan toteuttaa?
Teemme kattojen korjauksia ympäri vuoden. Lumeton ja sateeton aika on ajankohdista paras, mutta sääsuojassa korjauksia voidaan tehdä myös haastavammissa sääolosuhteissa.
Katon kallistus ja muut kattoremontit kannattaa tilata hyvissä ajoin loppusyksystä, sillä yleensä käytämme osan talvikaudesta tarjousten laskemiseen ja korjaussuunnitelmien tekemiseen. Näin projektit päästään aloittamaan hyvissä ajoin keväällä.
Projektin kesto riippuu kohteen koosta. Esimerkiksi 500 neliöiseen kerrostalon kattoon käytetään noin kaksi viikkoa, mutta työläämmät kohteet voivat viedä useamman kuukauden.