Mikä on bitumikermi?

Bitumikermi tarkoittaa kansankielellä samaa kuin kattohuopa ja siitä tehtyjä kattoja kutsutaankin usein myös huopakatoiksi.

Termin tarkempi avaaminen ei useinkaan ole tarpeen, mutta niille joita asia kiinnostaa kerrottakoon, että:

  1. Bitumi viittaa raskaista hiilivedyistä koostuvaan seokseen, jota muodostuu mm. maaöljyn tislausprosessissa ja joka tunnetaan huopakattojen ohella myös teiden mustasta asfalttipäällysteistä. 
  2. Kermi tarkoittaa pinnoitetta ja on yleisnimitys ennen kaikkea vettä läpäisemättömälle kerroskomposiitille, jollainen bitumikermikin siis on.

Tämän päivän bitumikermit ovat ns. modifioidusta bitumista valmistettuja eri paksuisia mattoja, joissa on varsinaisen bitumikerroksen lisäksi myös tukikerros, joka on tehty lasikuidusta tai polyesteristä. Bitumihuopakatto voidaan valmistaa suurista levyistä tai pienemmistä kappaleista.

Bitumikermi- eli huopakatto

Monenlaisia bitumikermejä eri käyttötarkoituksiin

Bitumikermejä voidaan jaotella monella eri perusteella, kuten esimerkiksi laadun, käyttötarkoituksen tai hitsattavuuden mukaan. Lisäksi on olemassa liimattavia bitumikermejä.

Kaikille bitumikermityypeille on omat käyttötarkoituksensa. Tuoteluokan 3 kermejä käytetään yleensä aluskermeinä kevyissä vesikatteissa tai yläpohjarakenteiden höyrysulkuna. TL1 tuotteet taas muodostavat jo yhdellä kerroksella riittävän tiiviin ja lujan vesieristyksen.

Milloin bitumikatto pitää uusia?

Nykyisten bitumikermikattojen oletetaan kestävän 30 vuotta, edellyttäen, että katto on oikein tehty ja huollettu. Kun katto on 10 vuotta vanha, on sitä syytä ruveta tarkkailemaan. Jatkuvaa huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti saumojen kuntoon ja läpivientien toimivuuteen.

Jos kermin pinnassa oleva sirote on irtoillut ja kermissä oleva bitumi altistuu suoralle auringon säteilylle, kermi alkaa helposti halkeilemaan, joten sen uusimiseen kannattaa varautua.

Joissakin tapauksissa kermissä näkyy voimakasta poimuttumista, joka johtuu siitä, että kermin alusta on liikkunut. Tällöin katto on korjattava ja korjauksessa on tärkeää kiinnittää huomiota myös alustan liikkeiden eliminoimiseen. Tähän voidaan vaikuttaa uuden vedeneristeen ja alustan väliin laitettavalla laakerikerroksella ja asentamalla väliin esimerkiksi kovavillaa.

Tarvitseeko kattosi kunnostusta?

S-katto on kattoalan raskaan sarjan osaaja, jolla on takanaan yli 30 vuoden kokemus. Teemme remontteja Helsingin ja Etelä-Suomen alueella. Lue lisää bitumikatoista »