RASKAAN SARJAN KATTO-OSAAMISTA 30 VUODEN KOKEMUKSELLA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA

Mikä on bitumikermi?

Bitumikermi tarkoittaa kansankielellä samaa kuin kattohuopa ja siitä tehtyjä kattoja kutsutaankin usein myös huopakatoiksi.

Termin tarkempi avaaminen ei useinkaan ole tarpeen, mutta niille joita asia kiinnostaa kerrottakoon, että:

  1. Bitumi viittaa raskaista hiilivedyistä koostuvaan seokseen, jota muodostuu mm. maaöljyn tislausprosessissa ja joka tunnetaan huopakattojen ohella myös teiden mustasta asfalttipäällysteistä. 
  2. Kermi tarkoittaa pinnoitetta ja on yleisnimitys ennen kaikkea vettä läpäisemättömälle kerroskomposiitille, jollainen bitumikermikin siis on.

Tämän päivän bitumikermit ovat ns. modifioidusta bitumista valmistettuja eri paksuisia mattoja, joissa on varsinaisen bitumikerroksen lisäksi myös tukikerros, joka on tehty lasikuidusta tai polyesteristä. Bitumihuopakatto voidaan valmistaa suurista levyistä tai pienemmistä kappaleista.

Kumibitumikermi sopii erinomaisesti loiville katoille. Kermi on hiljainen sateella ja lumet eivät putoa katolta helposti. Tämän vuoksi katolta vaarallisesti putoavien lumien riski vähenee bitumikermin ansiosta, mutta lumikuormaa kannattaa tarkkailla talvella, jotta se ei kasvaisi liian suureksi ja painavaksi. 

Bitumikermi soveltuu eri käyttötarkoituksiin

Bitumikermejä voidaan jaotella monella eri perusteella, kuten esimerkiksi laadun, käyttötarkoituksen tai hitsattavuuden mukaan. Lisäksi on olemassa liimattavia bitumikermejä.

  • Bitumikermit jaotellaan tuoteluokkiin TL1, TL2 ja TL3, jossa 1 on paras ja 3 on huonoin.
  • Kermit jaotellaan myös pintakermeihin ja aluskermeihin, joista jälkimmäiset ovat yleensä joko muovi- tai hiekkapintaisia.
  • Hitsattavan kermin alapinnassa on bitumia, joka asennettaessa kuumennetaan sulaksi, jolloin kermi hitsautuu alustaansa.
  • Liimattavat kermit liimataan kuumabitumiliimauksella, jossa liimausbitumi sulatetaan työmaalla sulatusta varten kehitetyllä ns. bitumipadalla.

Kaikille bitumikermityypeille on omat käyttötarkoituksensa. Tuoteluokan 3 kumibitumikermiä käytetään yleensä aluskermeinä kevyissä vesikatteissa tai yläpohjarakenteiden höyrysulkuna. TL1 tuotteet taas muodostavat jo yhdellä kerroksella riittävän tiiviin ja lujan vesieristyksen.

Bitumikermi tai kumibitumikermi on erinomainen kattomateriaali
Bitumikermi on erinomainen kattomateriaali niin pienille kuin suurillekin katoille. Kumibitumikermi kestää oikein asennettuna kymmeniä vuosia.

Milloin bitumikatto pitää uusia?

Nykyisten bitumikermikattojen oletetaan kestävän 30 vuotta, edellyttäen, että katto on oikein tehty ja huollettu. Kun katto on 10 vuotta vanha, on sitä syytä ruveta tarkkailemaan. Jatkuvaa huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti saumojen kuntoon ja läpivientien toimivuuteen. Bitumikermikatto, eli huopakatto, olisi syytä tarkistaa kahdesti vuodessa. 

Jos bitumikermin pinnassa oleva sirote on irtoillut ja kermissä oleva bitumi altistuu suoralle auringon säteilylle, kumibitumikermi alkaa helposti halkeilemaan, joten sen uusimiseen kannattaa varautua. 

Joissakin tapauksissa bitumikermissä näkyy voimakasta poimuttumista, joka johtuu siitä, että kermin alusta on liikkunut. Tällöin katto on korjattava ja korjauksessa on tärkeää kiinnittää huomiota myös alustan liikkeiden eliminoimiseen. Tähän voidaan vaikuttaa uuden vedeneristeen ja alustan väliin laitettavalla laakerikerroksella ja asentamalla väliin esimerkiksi kovavillaa. 

Tarvitseeko kattosi kunnostusta?

Jos huopakattosi näyttää ikääntymisen merkkejä, on syytä harkita bitumikermin vaihtamista tai korjaamista. Katto kannattaa korjata yleensä aikaisin kuin liian myöhään, koska pitkittynyt ongelma saattaa johtaa tulevaisuudessa isompiin korjauksiin. 

S-katto on kattoalan raskaan sarjan osaaja, jolla on takanaan yli 30 vuoden kokemus kumibitumikermeistä. Teemme remontteja Helsingin, Espoon, Vantaan ja muualla Etelä-Suomen alueilla. Lue lisää bitumikatoista » 

Copyright © 2024 S-Katto Oy